serbiangnome-lista
[Top][All Lists]
Advanced

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[Serbiangnome-lista] Upotreba pisma na listi: kome *treba* latinica?


From: Danilo Segan
Subject: [Serbiangnome-lista] Upotreba pisma na listi: kome *treba* latinica?
Date: Sat, 20 Sep 2003 23:51:51 +0200

Bio jednom jedan skup ljudi. I poce on da prevodi GNOME (tad jos nije bio "Gnom", zato sto jos nisu poceli da prevode :-). I kad pocese da prave jedno dopisno drustvo, dogovorise se da ipak ne koriste cirilicu, vec da poruke pisu latinicom, osim u slucaju preke potrebe. Razlozi za bejahu mnogi, a prvi i najveci medju njima, bejase lakse sporazumevanje sa ljudima koji se nalaze u tehnicki ogranicenim okruzenjima.

Medjutim, jednog dana dodjose novi ljudi, i donesose nove ideje. Zajednica se premetnu iz korena, i staro i mlado poce pisati cirilicom u dopisnom drustvu, bez ikakvog reda i pravila.

To je ocigledan znak da je potrebno uciniti neke izmene u dogovoru. Kako vidim da se vecina njih prihvatila pisanja cirilicom, zamolio bih da se izjasni onaj koji je za zadrzavanje latinice kao osnovnog pisma liste, i da dâ svoje razloge za to.

Ako je veoma mali broj onih koji zele da koriste latinicu, onda je dosao red na promene ovog "dogovora". Zato, oni koji su za cirilicu, nema potrebe da se javljaju -- sada je pitanje ko je protiv nje, pa da utvrdimo da li su razlozi koji su postojali na pocetku i dalje dovoljni da zadrzimo pismo.

Nema potrebe da govorimo o prednostima i manama jednog i/ili drugog pisma, a za mene je dovoljan razlog da zadrzimo latinicu ako npr. imamo veoma korisnog clana koji posti pristupa preko serijskog VT100 terminala bez mogucnosti prikazivanja cirilicnih slova.

Naravno, prelaskom na cirilicu kao "osnovno pismo" se ne bi zabranila upotreba latinice, ali je zaista potrebno da svi radni ucesnici mogu da je citaju i pisu (ne obavezno cele poruke, vec bar delove ako je npr. potrebno razjasniti razliku izmedju Џ, Dž, DŽ).

O tehnickim resenjima koja se ticu ovoga sam govorio jos ranije, i mislim da nema potrebe da ponavljam.

Rok za "prituzbe" (tj. protivljenje upotrebi cirilice) je nedelju dana (zakljucno sa 27. septembrom).

Ziveli,
Danilo




reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]